Tendències digitals post Covid-19

Com hem dit en altres ocasions, hi ha un abans i un després del Covid-19. I deixarem enrere moltes coses –maneres de fer, comportaments, hàbits, etc.– i n’abraçarem de nous –noves tecnologies, nous interessos, noves sensibilitzacions, etc.- I entre aquestes noves tendències, les digitals estaran en primera línia. Anem a veure algunes que, segons la nostra opinió, seran les protagonistes.

La primera, el Teletreball. Per molts de nosaltres, s’han acabat els dies en que estàvem lligats a un lloc de treball física –empresa, despatx, fàbrica,…–. Ara hem constatat que podem treballar des de quasi bé qualsevol lloc. I, el que és més important, que tots n’hem vist les enormes avantatges de fer-ho així. Tant empresaris com treballadors ens hem adonat que podem estalviar en costos (infraestructures, desplaçaments, dietes, etc.) i que podem conjugar millor la vida professional i la vida personal. Ens caldrà aprendre moltes coses i canviar-ne moltes d’altres però la prova que hem fet ha estat d’un èxit indiscutible.

La segona, Zero paper. Podem aprofitar Sant Joan per cremar les impressores. Ja s’ha acabat l’hora d’imprimir qualsevol document, de fer-ne còpies sens fi i de tota la logística que l’ús del paper comporta (paper, tinta, impressores, missatgers i un llarg etcètera). En el món que ve no tenim temps ni recursos per continuar fent servir el paper per res. Si no és en digital, no serà.

La tercera, les Xarxes socials. Ja les coneixíem, uns millor que els altres. Però en aquest temps de confinament les hem apreciat en tota la seva dimensió, tant per facilitar-nos la vida professional com la personal. Més enllà de compartir memes i vídeos de gats virals, milions d’usuaris les han descobert com una eina legítima per treballar, comerciar, estudiar, estar en contacte amb companys i familiars i una llarga relació de possibilitats. Encara ens queda molt camí que recorre però sembla evident que d’ara en endavant empreses i particulars en faran un ús intensiu en les seves relacions.

La quarta, la Ciberseguretat. Tota l’enorme avantatge que ens proporciona la tecnologia, té un revers en forma d’amenaces potencials a la nostra privacitat, als nostres comptes i a qualsevol activitat que fem a Internet. Això significa que hem de protegir-nos, com ho fem en el món físic, si volem sobreviure. Hem de formar-nos mínimament (com qui vol conduir, n’ha d’aprendre primer) i invertir en eines actualitzades (programari actualitzat, VPNs, antimalware, còpies de seguretat, gestor de contrasenyes, etc.). Només així podrem convertir-nos en vertaders ciutadans digitals del segle XXI.

En qualsevol cas, cuideu-vos!

Nota: L’arribada del 5G, la nova tecnologia mòbil, suposarà un salt quàntic en la forma en que ens relacionem en el món digital.

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web