I ara arriba el (maleït) currículum!

Un cop més, una empresa, concretament un despatx d’advocats, ha estat sancionada per incomplir el RGPD en el tractament del currículum d’un candidat. El resultat? una sanció de 10.000 €. No és la primera, no serà l’última.

Ja hem parlat altres vegades del tema currículum. Tant empreses com candidats parteixen de premisses equivocades, obsoletes o directament falses. Els candidats, enviant currículums a tort i a dret, sense reparar que estan exposant les seves dades sense control; les empreses, en més casos dels desitjables, tractant els currículums sense la cura necessària per falta de coneixements, protocols i sovint, d’empatia vers el candidat.

Si hi ha un moment a la vida en què exposem nombroses dades personals, aquest és quan lliurem el currículum a una empresa amb la finalitat que ens contractin. Com  candidats hem d’exigir que les nostres dades es tractin degudament (per la qual cosa ajudaria conèixer mínimament la normativa). I com empresa, faltaria més, hem de complir escrupolosament amb el RGPD perquè és llei i perquè és el tracte correcte amb les persones.

Dues parts que haurien d’estar en equilibri. El candidat vol, òbviament, que el contractin i aconseguir un lloc de treball d’acord amb els seus mèrits i l’empresa vol contractar talent que li aporti valor.
Fem, per tant, que, independentment del resultat, l’experiència resulti satisfactòria per tothom.

Els fets

El reclamant va enviar el currículum en resposta a una oferta de treball i va ser convocada per una entrevista, sense informa-la en cap moment del nom de l’empresa ni cap dada identificativa.

Al arribar a la sala de l’entrevista, l’entrevistador va entrar amb el currículum de la candidata imprès. No se li va advertir del tractament que es pensava donar a les dades personals, ni del tractament que ja s’havia fet. No es va oferir cap tipus d’informació en compliment del RGPD.

L’única manera de saber qui la va entrevistar va ser gràcies a unes enganxines que hi havia dins l’oficina. A més, a la web corporativa tampoc consta cap informació relativa al RGPD.

Les consideracions de l’AEPD

Doncs segons l’AEPD, el despatx va obtenir dades personals dels usuaris de la pàgina web sense consentiment previ, en un formulari on introduir nom, correu i assumpte i pitjant l’opció “Enviar” per enviar-lo, sense més requisits.

Pel que fa a la Política de Privacitat, ens trobem que es proporciona una informació totalment insuficient, mancant, per exemple, la identitat i dades de contacte del responsable; les dades de contacte del delegat de protecció de dades, en el seu cas; els destinataris de les dades personals i de la informació necessària per exercir els drets que assisteixen als usuaris i com i on exercir-los.

Què hem de fer?

La llista d’incompliments del despatx dona per escriure un llibre, sense comptar que la conducta és la d’un despatx d’avocats que, per la seva naturalesa, hauria de posar-hi més cura en el tractament de les dades personals.

La nostra recomanació és que l’empresa disposi, al menys, d’un Protocol de tractament del CV (des de la publicació de l’oferta fins a la desestimació del candidat) i un conjunt de documents bàsics que permetin recollir el consentiment per el tractament i per l’entrevista de treball y circulars informatives del tractament (i del no tractament). I recordar que si la selecció es fa a través d’un portal d’ocupació o una agència de col·locació serà necessari tenir firmat el preceptiu contracte d’encarregat de tractament.

Tot això, en el benentès que l’empresa està degudament adequada a la normativa de Protecció de Dades. Si no, estarem incomplint i no servirà de res.

Com sempre, cuideu els currículums i cuideu-vos!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados