Màrqueting de permís i Protecció de Dades

El “màrqueting de permís” és un terme encunyat per Seth Godin ja fa anys en el seu llibre “Permission Marketing”, en el que exposa aquest concepte que va revolucionar la manera en que els professionals del màrqueting enfocaven aquest mitjà. La pregunta és, si fa vint anys que va exposar la seva teoria en força èxit, perquè costa tant entendre el concepte des del punt de vista de la Protecció de Dades si tots dos estan força alineats.

L’article 4.11 del RGPD (Reglament General de Protecció de Dades) defineix el “consentiment de l’interessat” com “ tota manifestació de voluntat lliure, específica, informada i inequívoca per la qual l’interessat accepta, ja sigui mitjançant una declaració o una clara acció afirmativa, el tractament de dades personals que el concerneixen”. Això no vol dir, és clar, que sigui fàcil aconseguir el permís dels teus clients potencials. Però si volem tenir èxit en el llarg termini, cal considerar-ho com una inversió que donarà els fruits al llarg del temps.

I aquesta definició coincideix fil per randa amb el concepte de Godin. De fet el subtítol del llibre és Turning Strangers into Friends, and Friends into Customers, o el que és el mateix, “Convertint Desconeguts en Amics, i Amics en Clients”. De fet, el mateix Godin acaba la frase convertint els Clients en Venedors”.

Per una d’aquelles coincidències còsmiques, el llibre es va publicar el 1.999, el mateix any que a Espanya es promulgava la LOPD (Llei Orgànica de Protecció de Dades). Si en aquell moment haguéssim començat amb el màrqueting de permís, complint amb la normativa de Protecció de dades, ara tindríem unes sòlides relacions establertes sobre la base de la confiança. Però sempre hi ha un moment per començar i podria ser ara.

Perquè el màrqueting de permís és Anticipat (l’usuari espera rebre el teu missatge), Personal (els missatges estan directament relacionats amb la persona i Rellevant (el missatge té interès per el receptor). I això coincideix cent per cent amb la normativa de protecció de dades.

El revers de la moneda és el màrqueting d’interrupció que no respecta a l’usuari perquè no demana el seu permís, és invasiu i genera rebuig i desconfiança. Fem les coses ben fetes perquè com deia fa molts anys un eslògan institucional “la feina ben feta, no té fronteres; la feina mal feta, no té futur”.

Imatge Pixabay

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web