Pandèmia, Ciberseguretat i Protecció de dades

La pandèmia ha accelerat molts processos digitals, tant a nivell particular com professional i empresarial. Teletreball, videoconferències, núvol, transformació digital, etc. ja eren tendències abans del COVID però ara s’han fet gairebé imprescindibles. I en el nou escenari, la Ciberseguretat ha saltat a la primera plana.

Noves maneres de treballar i fer negocis s’han tingut que adaptar i fer un salt qualitatiu en l’ús de les tecnologies per poder sobreviure. A més, he estat testimonis d’un fenomen inaudit com és que hem pogut fer un experiment sociològic a nivell global que era impensable fa un any. Si al gener li dic a un client que, en comptes de venir al despatx, farem una videoconferència, el més probable és que m’hagués quedat sense client. I ara n’hem aprés tots, fins i tot la gent gran, que la tecnologia ens obre un ventall enorme de possibilitats i que res tornarà a ser igual. I per millor.

Però, es clar, tot anvers té un revers. I un exemple, no l’únic, és el de la Ciberseguretat. Segons l’enquesta anual Digital Trust Survey 2021 de PwC, la pandèmia ha obligat a les empreses a donar un salt en les tecnologies digitals per, en molts casos, canviar o reinventar els seus models de negoci. I això  està  provocant un augment de les bretxes de seguretat que es troben en determinats escenaris (per exemple, en el teletreball) més exposats que mai als ciberatacs. La falta de mitjans, de preparació i de cultura digital, entre altres, situen a les empreses en un escenari molt delicat, front el qual han de fer inversions en Ciberseguretat i minimitzar riscos.

Perquè les conseqüències de patir un ciberatac poden ser devastadores. No poder accedir a la informació per un atac de ransomware o que les dades de les que som custodis (per exemple, les dades personals de les quals som responsables) es vegin exposades tindrà conseqüències en termes econòmics i, a ben segur, en termes de reputació amb un cost incalculable. L’empresa, fins i tot, pot incorre en responsabilitat penal, derivada del delicte de danys informàtics (art. 264 Codi Penal) i del de revelació de secrets (art. 197 i següents CP), sense comptar la responsabilitat civil subsidiària  de la persona jurídica que recull l’article 120.4 CP.

En resum, passada la necessària rauxa inicial en la que les empreses estaven comprensiblement lluitant per la seva supervivència, cal establir les bases de desenvolupament del negoci fent les corresponents inversions en infraestructures tecnològiques, en compliment de les diferents normatives i, sobretot, en cultura digital en l‘entorn de les persones. Només així ens garantirem el futur.

Cuideu-vos!

Subscriu-te a la Newsletter

Si vols estar al corrent de les últimes novetats en matèria de Dret Digital, subscriu-te a la newsletter.

Compartir

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Articles Relacionats

Curso online - 95€ - 3 horas

Aproximación a los principales delitos para la protección de la Hacienda Pública y la Seguridad Social y a las principales exigencias de la UNE 19602, relativas a los Sistemas de gestión de Compliance tributario o Tax Compliance.