‘Efecte Brussel·les’: cop de puny de la UE sobre la taula

En pocs dies s’han aplegat dos fets que guarden una estreta relació i que són de suma importància per els ciutadans europeus i, m’atreveixo a dir, per molts ciutadans del món. M’estic referint al llibre ‘L’efecte Brussel·les’ d’Anu Bradford i, naturalment, l’anul·lació de l’acord conegut com Privacy Shield amb els Estats Units.

Bradford sosté que és Europa –i no Estats Units o Xina– qui domina el món. Com? Gràcies a l’Efecte Brussel·les o, el que és el mateix, l’externalització involuntària de regulacions a través de mecanismes globalitzadors del mercat. Segons l’autora, aquest efecte acaba influint més en la vida de molts habitants del planeta que el poder econòmic o militar dels gegants americans i xinesos.

Europa és un mercat únic molt envejable, entre altres coses, per el seu gran poder adquisitiu. I les empreses internacionals assumeixen les estrictes lleis de la UE per poder-hi accedir i beneficiar-se. I aquestes empreses imposen aquestes regles a les seves filials a tot el món per tal d’uniformar els procediments, aprofitar les economies d’escala i reduir costos.

I un exemple que avala la tesis és el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) que va entrar en vigor ara fa poc més de dos anys. Ja vam escriure llavors que era una legislació amb vocació  ‘universal’ perquè afectava als ciutadans de la UE i que les empreses que volguessin tractar dades personals –imprescindibles per el tràfic econòmic– estaven obligades a complir amb la normativa. Qualsevol empresa, de qualsevol part del món, sense excepció.

Estats Units ha regulat, des de sempre, de forma molt laxa la protecció de dades i sempre a remolc de la UE. Fins a tal punt que Europa acaba d’anul·lar l’acord denominat Privacy Shield. Es tracta d’un acord signat fa quatre anys que permetia transferir dades personals de ciutadans d’Estats membres europeus als Estats Units. La decisió d’invalidar l’acord es basa en que la UE no confia en que la informació sigui tractada amb les garanties pertinents en termes de privacitat.

De les conseqüències de la decisió –tant pel que fa a les grans tecnològiques americanes o per milers de pymes– en parlarem en una altre ocasió. El que es tracta avui és de posar de manifest el cop de puny sobre la taula de la UE, fent visible l’Efecte Brussel·les’ en matèria de protecció de dades. I no serà l’últim.

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web