E-mail màrqueting: Què hem de fer per complir amb la Protecció de Dades?

E_mail marqueting

Complir amb el Reglament General de Protecció de Dades quan fem e-mail màrqueting, no és complex. Només cal observar unes bones pràctiques i afegir-hi dosis de prudència i sentit comú. A continuació en repassem algunes.

 1. Mantenir llistes netes demanant confirmació (“double opt-in“)

Quan l’interessat ens envií les seves dades a través d’un formulari, enviem un correu de confirmació en el que ha de confirmar la seva subscripció. Així tindrem llistes més netes i confiables.

 1. Processar les dades personals sota la base de legitimació correcte

Podem tractar les dades dels interessats per diferents propòsits però hem de determinar sempre quina és la base legal que ens legitima a fer-ho: Consentiment inequívoc, Necessitat contractual, Obligació legal, Interès legítim, Interès públic i Interès vital de l’interessat.

 1. Obtenir el consentiment explícit abans de enviar correus de màrqueting

Si la base legal és la de Consentiment inequívoc, enviem els e-mails de consentiment als subscriptors. D’aquesta manera, ens assegurem que aquells subscriptors que han mostrat interès, per exemple en fires, convencions, webinars, …, han expressat explícitament el seu consentiment per rebre les nostres comunicacions. I haurem d’oferir també la possibilitat de denegar el consentiment.

 1. Informar a l’usuari

L’usuari té el dret a que se l’informi, expressament o per remissió a la Política de Privacitat, de qui és el responsable del tractament, la finalitat, la base de legitimació, la conservació i comunicació de les dades, els drets que assisteixen als usuaris i forma d’exercir-los. A més de complir amb la normativa, generem confiança en l’usuari.

 1. Ser transparents amb les dades dels usuaris

En virtut al Dret d’accés que reconeix el RGPD, l’usuari te que poder accedir a les seves dades personals quan ho demani. Pot demanar, també, que se li facilitin aquestes dades en format digital, llegible per màquines.

 1. Dir clarament qui som

Facilitem les nostres dades: nom de l’empresa responsable de les dades, CIF, adreça electrònica (específica per protecció de dades) i postal i un número de telèfon de contacte. Generem confiança i facilitem la comunicació.

 1. Explicar d’on hem tret les dades

O, el que és el mateix, explicar als subscriptors com els hem conegut i perquè estan en la nostra llista.

 1. Deixem triar el que volen rebre

Diferenciem la nostra oferta de manera que es pugui triar, amb una acció positiva, la informació que els subscriptors volen rebre, sense condicionar-ho. Fem-ho fàcil per tothom.

 1. Permetre la modificació / eliminació de dades personals

Els subscriptors ens podem demanar modificar o eliminar la seva informació personal dels nostres registres. Són drets que recull el RGPD. I és la nostra obligació facilitar els mecanismes necessaris per poder exercir-los.

 1. Protegim la informació

La protecció de les dades és un aspecte clau del RGPD. Hem de tenir cura d’emmagatzemar les dades personals amb la màxima seguretat, controlant-ne l’accés, xifrant-la i fent les preceptives còpies de seguretat.

 1. Garantir-ho tot amb una Política de Privacitat

A totes les comunicacions hem d’afegir-hi un enllaç a la Política de Privacitat. I a l’hora de recollir el consentiment, hem de disposar d’una casella que l’usuari ha de marcar conforme ha llegit i accepta la Política de Privacitat. Aquesta Política ha d’explicar, com a mínim, qui és el responsable del tractament, la finalitat, la base de legitimació, la conservació i comunicació de les dades, els drets que assisteixen als usuaris i forma d’exercir-los.

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web