Smishing?

INCIBE alertava ahir d’una nova amenaça de smishing, es a dir, SMS que suplanten la identitat per capturar les teves dades. L’entitat afectada en aquest cas és el BBVA. S’ha detectat una campanya d’enviament massiu de SMS fraudulents que, simulant provenir del BBVA, informen que el compte ha estat desactivat i demanen a l’empresari o treballador que premi sobre un enllaç per verificar la informació.

Naturalment, si segueixes l’enllaç et demanen les teves credencials d’accés al compte a fi de “verificar-les”. A partir d’aquí, tenim un problema.

Entre les moltes amenaces que ens envolten en l’àmbit de la Ciberseguretat, el smishing és pot ser del que menys se’n parla. I, curiosament, la mitja d’usuaris desconfia menys d’un SMS que, posem per cas, un correu electrònic que, com ja sabem a aquestes alçades, pot ser maliciós (phishing). I aquestes no són les úniques, ni molt menys. Recentment,  Microsoft alertava d’una nova estafa que fa servir arxius d’Excel maliciosos. Correus electrònics falsos, trucades que es fan des de centres il·legals i codi que inclou malware en els fulls d’Excel formen part de l’estratègia per dur a terme l’atac.

I les empreses, què han de fer per gestionar els incidents de seguretat?

La gestió d’incidents de seguretat és una tasca cabdal per poder minimitzar qualsevol amenaça que pugui vulnerar la seguretat de la nostra empresa. Convé aquí recordar que vulnerabilitat és una debilitat o fallo en un sistema de informació que pot permetre un atac. I amenaça és tota acció que aprofita una vulnerabilitat per atemptar contra la seguretat d’un sistema de informació. La nostra obligació, per tant, és conèixer les amenaces (qüestió externa) i evitar les vulnerabilitat (qüestió interna).

Quan parlem d’incidents de seguretat i la seva gestió, hem de considerar, com a mínim, les següents qüestions:

  • Definir una Política de gestió dels incidents que inclogui un pla de resposta.
  • Conèixer els Diferents tipus d’incidents per poder identificar-los i preparar-nos
  • Conèixer els Passos per la gestió dels incidents, per oferir una resposta adequada i minimitzar els possibles efectes en l’organització
  • Aprendre sobre Mesures preventives addicionals que augmentin les nostres possibilitats d’èxit.
  • Preparar un Pla de contingència i continuïtat, assegurant una resposta ràpida i poder recuperar ràpidament l’activitat del negoci.

En temes de Ciberseguretat no podem baixar la guàrdia. Tant a nivell personal com professional i empresarial, té que ser una de les nostres prioritats. Tinguem present que un incident de seguretat pot arruïnar la nostra reputació i tots els nostres esforços.

Com sempre, cuideu-vos molt!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web