Protecció de dades: hi ha que filar prim sempre!

En totes les àrees del dret hem de ser extremadament rigorosos com correspon però sembla que la protecció de dades sigui la solterona (o solteró) de l’ordenament jurídic. Així, és una branca del dret, en el marc de la privacitat, a la qual se’l convida amb desgana, es tolera perquè no hi ha més remei i s’obeeix cada dia més, sobretot, per les sancions.

Què ha passat aquesta vegada?

Doncs que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha imposat una multa a una empresa de missatgeria per lliurar una comanda a un veí del destinatari, sense la preceptiva autorització. Tant simple com això amb un resultat dolorós.

Els fets

Des de sempre s’han lliurat paquets a domicili. L’empresa estatal de Correos, sense anar més lluny, ho ve fent des de el mateix dia que es va crear. Però, es clar, amb el començament de la pandèmia l’activitat es va disparar de maner exponencial.

Una persona compra per internet un producte a Media Markt que es lliurat per l’empresa de missatgeria UPS. El repartidor, al no trobar el destinatari en el seu domicili, decideix lliurar-lo a un veí, sense tenir autorització.

L’afectat reclama primerament a Media Markt però l’AEPD considera que és UPS el responsable de garantir les dades del client.

Què diu l’Agència?

L’Agència considera en la seva resolució que la conducta del repartidor ha vulnerat l’article 5.1.f) i l’article 32 del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) “al violar el principi de integritat i confidencialitat, així com no adoptar les mesures de seguretat necessàries per garantir la protecció de les dades de caràcter personal dels seus clients”.

El resultat

Doncs l’Agència ha imposat a UPS una multa de 50.000€ per la primera infracció y de 20.000€, per la segona. Es a dir, considera l’AEPD que l’empresa denunciada ha cedit les dades del reclamant a un tercer, sense el seu consentiment.

Ara ve Nadal …

Doncs sí, ara venen les festes de Nadal, període en el que el repartiment de paqueteria arriba als seus màxims de l’any. I a això cal afegir-hi les presses, les comandes d’última hora i el festival de les devolucions. I tenir en compte que, moltes vegades per bona fe o amb ganes d’ajudar, podem estar comprometent dades personals. I si el que deixen a casa del veí és un pernil, doncs encara. Però si el que deixen és l’últim model de “satisfyer” en un embolcall poc discret, potser, a més, ens enfadarem.

Com sempre, aneu en compte amb els paquets i cuideu-vos!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web