Facebook? Quina sorpresa!

Frances Haugen, de 37 anys, que treballava com a responsable de producte a l’equip d’integritat cívica de Facebook, va ser entrevistada diumenge per CBS. Va dir que els documents que va filtrar demostraven que Facebook prioritzava repetidament el “creixement per sobre de la seguretat”. Facebook va dir que les filtracions eren enganyoses i que havien passat per alt les investigacions positives realitzades per la companyia.

Com diu el titular, quina sorpresa! Ja fa molts anys que FB és font de controvèrsies per les seves pràctiques que es poden qualificar, com a poc, de fosques o de delictuoses directament. Recordem el famós escàndol de Cambridge Analytica amb l’ús d’informació de milions d’usuaris sense el seu consentiment per comercialitzar-los il·legalment amb tercers. Des de tractar a les personalitats de manera diferent segons biaixos interessats fins a ser acusat de donar una resposta “feble” a les preocupacions dels seus treballadors sobre el tràfic de persones, passant per afrontar demandes dels seus propis accionistes o fer-se autopublicitat a través dels feeds de notícies dels usuaris per millorar la seva imatge, tot són exemples de mala praxis com poc. Whatsapp, compartint informació dels usuaris amb FB, i Instagram acusada per les adolescents de fer-les sentir malament amb el seu cos, tampoc se’n lliuren.

I, mentrestant, el penúltim ensurt l’hem patit aquesta mateixa setmana amb la caiguda simultània de tota la xarxa de FB (a més de FB, van caure Whatsapp, Instagram, Messenger i Oculus) i la interrupció dels serveis que ha afectat a milions d’usuaris. Fins i tot a treballadors de FB que no es podien comunicar entre ells i que van tenir que fer servir eines alternatives de la competència. Estar clar que  això deu ser una qüestió del karma. No hi pot haver-hi un altre.

I deia penúltim ensurt perquè, i no ha acabat la setmana, ahir es publicaven informacions que asseguren que estan a la venda dades personals de més de 1.500 milions d’usuaris de FB en fòrums de hackers. Si la noticia es confirma, sempre convé ser cautelós amb aquest tipus d’informació, definitivament, aquesta no és la setmana de Marck Zuckerberg.

A propòsit de tot això, podem fer un parell de reflexions sobre la marxa. La primera, obvia, és que el model de negoci de FB necessita regular-se. Sembla evident que l’autoregulació per part de les big-tech (no parlem sols de FB) no funciona. Aquestes companyies han experimentat, en vint anys, uns creixement exponencials que els hi ha proporcionat uns poders i una influència (sobre usuaris, empreses i, fins i tot, governs) extraordinaris, sustentats amb uns rendiments econòmics fabulosos. No havia estat mai a l’abast de ningú poder dirigir-se simultània i instantàniament a milers de milions d’habitants amb qualsevol missatge sense cap trava. I, a més, poder fer amb les dades personals, literalment, el que els hi interessi en cada moment. No és fàcil però convé que posem peu a paret lo abans possible.

La segona reflexió, també obvia, és que, en aquest estat de la qüestió i a tall individual, hem de posar els nostres mitjans per preservar la nostra privacitat. Conductes adequades, protocols, eines i tot allò que estigui al nostre abast ho hem de posar en marxa per el nostre compte.

Com sempre, cuideu-vos!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web