IA, Màrqueting i Protecció de Dades

IA, Màrqueting i Protecció de Dades

 La intel·ligència artificial (IA), en contraposició a la natural, es la intel·ligència duta a terme per les màquines. Marvin Minsky assigna a la intel·ligència artificial la “realització de sistemes informàtics amb un comportament que en l’ésser humà qualificaríem d’intel·ligent”. Està destinada a resoldre els tipus de problemes que, fins ara, estaven reservats als éssers humans.

Les aplicacions quotidianes de la IA són cada cop més freqüents: quan parlem amb un assistent de veu (Alexa) que aprèn dels nostres gustos, consultem una ruta en temps real a Google Maps, aplicacions de streaming com Spotify o Netflix aprenen de les nostres preferències i de la nostra activitat per fer-nos recomanacions. I que dir de l’inefable Facebook que, un estudi de La Universitat de Stanford va concloure que la xarxa social podia jutjar la nostra personalitat millor que els amics o la família, i fins i tot, millor que nosaltres mateixos. Tot a partir de determinat nombre de likes (i no massa).

Com és natural, la IA té una infinitat de camps de treball. Un d’ells, i un dels més importants, és el màrqueting digital. Entre les capacitats necessàries per desenvolupar una estratègia de màrqueting digital, hi ha una imprescindible que és la capacitat analítica. I aquí la IA resulta imprescindible per, d’una banda, conèixer les motivacions, els objectius, les aspiracions i el comportament dels usuaris i, de l’altre, la anàlisis dels resultats de totes les activitats de màrqueting que portem a terme.

La IA ens pot ajudar, per exemple, en el anàlisis predictiu (podem avançar-nos a les necessitats de l’usuari per oferir-li productes i serveis fins i tot abans que en sigui conscient); en la gestió de clients (CRM) per gestionar leads (clients potencials) i convertir-los, via embut de vendes, finalment en clients; naturalment, podem fer servir IA per publicitat digital nativa fent servir cookies (o píxels de FB), chatbots i tècniques de Machine learning. Fins i tot ens pot ajudar en la generació de continguts gràcies a la tecnologia de Processament del Llenguatge Natural (PLN).

I tot això de la IA parteix de dades, de les nostres dades, per donar resultats. I, com són les nostres dades, ha generat, com diu l’AEPD, molts dubtes entre usuaris, especialistes, autoritats  i la indústria en relació a aspectes de compliment normatiu, respecte als drets dels interessats i seguretat jurídica de tots els intervinents.

No hi ha dubte dels immensos beneficis que ens reporta ja la IA i els que ens reportarà en el futur. Però cal que tinguem present que no tot val i que la nostra privacitat és l’última frontera de la tecnologia. Traspassada aquesta, el futur serà molt complicat.

Cuideu-vos!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web