Si no pagues els serveis amb diners, ho fas amb les teves dades!

Això no és nou. Des de fa temps sabem que tot allò que ens donen “gratuïtament” ho estem pagant amb les nostres dades personals. Ens baixem una app per fer, posem per cas, de brúixola i ens demanen consentiment per accedir a les nostres dades, als contactes, a la nostre ubicació, a les fotografies i els vídeos i a un llarg etc. de dades.  

Tenint en compte que en el nostre telèfon tenim de mitja unes dos-centes aplicacions instal·lades, ja ens podem anar fent una idea de l’escampada de dades que hi ha.

Però tampoc cal que sigui una app, ni tan sols que la transacció es faci a Internet. Les targetes de pagament com VISA o les de fidelització de qualsevol comerç, acumulen al llarg del temps una gran quantitat de dades que permeten fer perfils molts acurats dels individus.

Què mengem, quants som a casa, de quines edats, estatus econòmic, dificultats per arribar a final de mes, quines són les nostres preferències en alimentació, viatges, música i tantes altres coses. I tot a canvi de miserables punts o algun descompte de tant en tant.

Fins aquí tot el que sabíem però ara, CaixaBank, ens ha obert encara més els ulls. I de manera francament desagradable, per dir-ho suaument. Perquè l’Agència Espanyola de Protecció de Dades l’ha sancionat amb 2.100.000€ per condicionar la prestació del consentiment als seus clients. Una multa de 2.000.000€ per condicionar l’obtenció del consentiment a l’exempció de comissions bancàries. I, una segona, perquè en el formulari de consentiment les caselles estaven premarcades. Pràctica molt habitual (també passa amb les cookies) que, en aquest cas, ha estat sancionada amb 100.000€.

Sí, heu llegit bé. Segons l’AEPD, el banc condicionava l’exempció de comissions a l’atorgament del consentiment per part del client per rebre comunicacions comercials i per cedir les seves dades a les entitats del Grup Bankia. El Reglament Europeu, diu clarament que “el consentiment quedarà invalidat per qualsevol influencia o pressió inadequada exercida sobre l’interessat que impedeixi que aquest exerceixi la seva lliure voluntat”. L’Agència valora com agreujant el gran número de clients, prop d’un milió, que havien prestat el consentiment per rebre publicitat i cedir les dades a Bankia.

La segona multa es deu q la inobservança del requisit d’obtenir el consentiment d’una manera lliure, específica, informada i inequívoca, incomplint el RGPD per quant “el silenci, les caselles premarcades o la inacció no han de constituir consentiment”. Aquesta invalidesa comporta una falta de legitimació que infringeix l’article 6.1 RGPD.

Aquestes notícies creen neguit en la societat, més si venen d’una institució que molts considerem senyera. D’una empresa de referència com aquesta i per la naturalesa del seu negoci, s’espera que, a més complir la normativa vigent, apliquin els més alts estàndards ètics en el tracte als seus clients. La sanció econòmica no tindrà més transcendència però la reputació del Banc se’n veurà afectada.  

Com diu el xef José Andrés, “lo important és que ens cuidem els uns als altres”. Podem començar perquè les empreses ens cuidin. I, no descuidem, vigilar nosaltres mateixos!

Compartir

PROTEGIM LA TEVA REPUTACIÓ DIGITAL

Què sap Internet de tu?

Altres articles