Vols ser el primer en conèixer les novetats?

CONSULTORIA EN DRET DIGITAL

Ajudem a les empreses a convertir el compliment normatiu, jurídic i tecnològic,
en una eina estratègica que proporcioni un avantatge competitiu

Externalitzar la publicitat no eximeix de responsabilitat

L’anunciant és responsable de la publicitat encara que l‘hagi externalitzat. La sala tercera del contenciós administratiu estima que encara que es subcontracti a una empresa externa per a les campanyes publicitàries això no elimina la responsabilitat de l’anunciant.

Ho ha dictaminat el Tribunal Suprem. L’externalització de la publicitat no eximeix a les empreses de l’obligació que tenen de d’excloure als clients que no la volen rebre. Confirma així una multa de 40.000€ a Mutua Madrileña per enviar anuncis a un client que expressament havia rebutjat l’ús de les seves dades.

Diu la Sala Tercera que encari que es subcontracti a una empresa externa per les campanyes publicitàries, no s’elimina la responsabilitat de l’empresa anunciant.

El client, que tenia tres pòlisses d’assegurança en la Mútua, comptava amb dos comptes de correu electrònic inscrites en la Llista Robinson (servei d’exclusió publicitària) des de gener de 2012. Segons els fets provats en el plet, el 20 de desembre de 2011 va exercir el seu dret d’oposició al tractament de les seves dades personals davant Mutua Madrileña, en una comunicació en la qual només autoritzava a la companyia a que utilitzés les seves dades personals en el que resultés imprescindible per al desenvolupament de la relació contractual, excloent “tractaments amb fins publicitaris o de prospecció comercial, “la realització de segmentacions”, “estudis de màrqueting” o “campanyes publicitàries”. A pesar d’això, el denunciant va continuar rebent comunicacions comercials.

Mutua Madrileña, en recurs, va al·legar que haver facilitat  a l’empresa de publicitat un fitxer d’exclusió amb clients que no volien publicitat hagués  suposat una cessió consentida de dades. I que l’empresa contractista assumia com propi el compliment de les obligacions en matèria de protecció de dades.

El Tribunal rebutja els arguments perquè MM no va adoptar cap mesura cautelar per evitar l’enviament de publicitat i que segons la normativa de protecció de dades, l’anunciant està obligat a comunicar les sol·licituds del dret d’oposició que s’hagin exercit a l’empresa que fa la campanya publicitària.

En resum, les empreses han d’estar atentes a l’exercici de drets per part de l’usuari (per la qual cosa han de tenir els corresponents protocols) i fer-los efectius. I per la seva part, les empreses de publicitat, en els contractes de tractament de dades, han de tenir present circumstàncies con la recollida aquí i estar vigilants  perquè, encara que no acabi en sanció, la seva reputació es pot veure perjudicada.

Subscriu-te a la Newsletter

Si vols estar al corrent de les últimes novetats en matèria de Dret Digital, subscriu-te a la newsletter.

Compartir

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Articles Relacionats