Ciberseguretat, sempre la ciberseguretat!

N’hem parlat moltes vegades però no ens cansarem en insistir en la importància creixent que té la ciberseguretat en les nostres vides, personals i professionals. Hem de ser conscients que la tecnologia evoluciona molt ràpidament i nosaltres hem de seguir aquesta evolució si volem seguir ser competitius en el món professional i estar tranquils en l’esfera personal.

I no, la ciberseguretat no és una cosa que no té a veure amb mi o amb la meva empresa. Té a veure i molt. Només cal donar-se una volta per pàgines com el PortalTIC d’Europa Press o per els Avisos de Seguretat d’INCIBE. I si voleu impressions més fortes podeu veure el Mapa en temps real d’amenaces cibernètiques de Kaspersky. En el moment d’escriure aquest post, Espanya era el vuitè país més atacat del món.

I no s’escapa res a la voracitat dels ciberatacants. Estafes a compte de la guerra d’Ucraïna, campanyes fraudulentes a Whatsapp que demanen dades personals a canvi d’una cafetera Nespresso o, fins i tot, venda d’historials mèdics a la Dark Web per un euro. I podem afegir notícies més genèriques per igualment impactants com que més de tres milions de pàgines web van exposar les seves còpies de seguretat per una vulnerabilitat, que els atacs DDos es van multiplicar per 4,5 en el quart trimestre de 2021 o que 6 de cada 10 espanyols tenen “malware” en el seu ordinador.

Naturalment, és per prendre-s’ho seriosament. Tant si volem preservar els actius intangibles de l’empresa (que són més i més importants del que pensem) com si volem tenir una vida personal sense ensurts (un altre dia parlarem de la privacitat a les xarxes socials) hem de prendre mesures i no baixar la guàrdia. Mai.

I la pregunta recorrent, en empreses i a nivell personal, és, què hem de fer? Doncs per començar, conscienciar-nos de la importància de la ciberseguretat. I podem fer un símil molt familiar amb la conducció d’un automòbil. Pensem en el temps, diners i atenció que li dediquem al vehicle i als desplaçaments que fem. Des de l’elecció del model i les seves prestacions fins a les revisions periòdiques, passant per disposar d’assegurança, complir la normativa, preveure la meteorologia i el temps a emplear en els desplaçaments i tantes altres variables que controlem, moltes vegades i per rutina, sense ser-ne plenament conscients.

Doncs el mateix amb els nostres dispositius, les aplicacions, l’ús que en fem, les precaucions que prenem i, en definitiva, l’atenció que li prestem a la nostra activitat cibernètica. I, sobretot, vigilem als menors que són els més vulnerables.

Un bon lloc per començar és la pàgina “Tu Ayuda en Ciberseguridad” de INCIBE. I per qui tingui dubtes sobre el significat del termes informàtics que es fan servir sovint en Ciberseguretat, podeu acudir al Glossari de termes publicat per INCIBE. Mol complet i fàcil de consultar. Recomanable.

Esforcem-nos, per bé de tots, en tenir una vida cibersegura. Cuideu-vos també en aquest aspecte!

Compartir

PROTEGIM LA TEVA REPUTACIÓ DIGITAL

Què sap Internet de tu?

Altres articles