Què sap Internet de tu?

L’ús que fem d’Internet, des de les nostres preferències de navegació fins als continguts que compartim en xarxes socials, creen un rastre denominat empremta digital
La teva empremta digital també la conformen els continguts que comparteixen terceres persones sobre tu, amb consentiment o sense el, i que t’identifican a internet.

Què és una Empremta Digital?

Sempre que fem servir Internet, deixem un rastre d’informació personal que es coneix com empremta digital. L’empremta s’alimenta de quasi totes les activitats que fem a la xarxa. Per exemple, quan visitem un lloc web, fem una publicació en una xarxa social, ens subscrivim a una newsletter, fem una compra o deixem una opinió en un comerç estem fent créixer la nostra empremta digital.

Aquestes activitats, conegudes per tots, es coneixen com empremtes digitals actives perquè l’usuari comparteix voluntàriament la informació personal de forma conscient. Si completem un formulari de registre i donem el nostre consentiment perquè tractin les nostres dades, estarem contribuint a la nostra empremta digital activa.

Però, què passa amb la nostra empremta digital passiva?. Aquesta es crea quan es recull informació de l’usuari sense que aquest se n’adoni. El primer exemple el trobem quan els llocs webs recopilen la nostra IP o ens instal·len cookies en el nostre navegador per rastrejar la nostra activitat i poder enviar-nos, per posar un cas, publicitat segmentada.  O quan donem un “like” o compartim un contingut en un xarxa social que els permetrà crear un perfil sobre tu.

La identitat digital

Tota aquesta empremta digital que generem es converteix en el que es denomina “identitat digital” a la xarxa. Això inclou des d’empremtes desitjades com pot ser un perfil de Linkedin o aparèixer a la pàgina web de l’empresa fins aquelles referències nostres que poden afectar a la nostra reputació i que potser no en som ni conscients.

I la identitat digital va lligada a la “reputació digital” (el que també es coneix com “marca personal”, anàloga a la reputació en el món analògic que tant bé coneixem i sovint patim. Si el que Internet sap de nosaltres és negatiu, lo primer que patirà serà la nostra reputació. I això pot ser degut, habitualment, a la nostra empremta digital passiva de la que siquiera ens som conscients. A la xarxa hi pot haver una ressenya negativa o una fotografia que ens agafa en un mals pas i que nosaltres no sabem de la seva existència.

És important l’empremta digital?

El tema reputacional, en sí mateix, ja és prou important. Imaginem que volem que ens admetin en una escola, universitat o en determinada empresa. O, simplement, volem contraure matrimoni. O som una persona famosa o volem fer carrera, diguem-ne, política o similar. O hem estat víctima d’un assetjament i han publicat un vídeo de contingut sexual (cas que es va donar a principi d’estiu amb un conegut actor). Els exemples són molt nombrosos.

Però l’exposició a la xarxa pot suposar altres perills. Atacs de phishing aprofitant la informació nostra que circula a Internet, que es difongui contingut compromès destinat a un cercle privat, assetjaments de tot tipus aprofitant el que saben de nosaltres (tema delicat especialment per determinats col·lectius: menors, víctimes de violència sexual, etc.), xantatges en l’àmbit empresarial són només alguns exemples.

Tinguem sempre present que quan publiques una informació a Internet és com si la tatuessis: costa molt esborrar-la. I un cop publicada perdem el control sobre l’ús que en faran els demés de la informació.

Protegir la teva empremta digital

Aquest tema serà objecte d’un proper post però, en síntesi, es tracta de reduir la nostra exposició a la xarxa. Reduir les fonts d’informació que et mencionen, limitar la quantitat d’informació que comparteixes, ser curós amb les xarxes socials, revisar la nostra configuració de privacitat, evitar llocs web insegurs, no fer servir Wifis públiques, tenir una política de contrasenyes, revisar els dispositius mòbils o fer servir una VPN (Xarxa Privada Virtual) poden ser algunes recomanacions a seguir.

 

Com sempre, cuideu la vostra reputació digital i cuideu-vos vosaltres mateixos!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web