La Lliga (LFP) sota Vigilància

En una era on la tecnologia s’entrellaça cada vegada més amb la vida quotidiana, la privacitat de les dades s’ha convertit en un tema de discussió fonamental. Recentment, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha posat el focus en La Lliga de Futbol Professional (LFP) per l’ús de sistemes de reconeixement facial als estadis. Aquest avís no només ressalta els desafiaments que enfronten les grans organitzacions, sinó que també envia un missatge crucial a les empreses en general sobre la importància de navegar amb cura en el complex món de la biometria i la protecció de dades.

De fet, ja ens referim al tema setmanes enrere quan l’AEDP va publicar la Guia sobre tractaments de control de presència mitjançant sistemes biomètrics per al control de presència i accés als llocs de treball. La publicació va suposar un important canvi de postura de l’ Agència respecte a l’ ús de la biometria en l’ accés i el control laboral.

Reconeixement Facial i Privacitat

El reconeixement facial, una forma de biometria, s’ha utilitzat cada vegada més per millorar la seguretat en llocs públics, incloent estadis esportius. Tot i que aquestes tecnologies ofereixen beneficis significatius en termes de seguretat, també generen preocupacions considerables sobre la privacitat i els drets individuals. L’AEPD ha cridat l’atenció sobre aquest equilibri delicat, emfatitzant la necessitat de complir amb regulacions estrictes, com el RGPD.

La resposta de La Lliga (LFP)

Davant les advertències de l’AEPD, La Lliga ha defensat el seu ús de sistemes de reconeixement facial, argumentant que el seu principal objectiu és garantir la seguretat als estadis.

La Lliga sosté que aquesta tecnologia ajuda a identificar individus que puguin representar una amenaça, com aquells amb prohibicions d’accés o implicats en actes violents previs. Aquesta justificació es basa en la premissa que la seguretat col·lectiva pot requerir mesures més robustes, tot i que intrusives.

 Tanmateix, aquesta posició planteja un important debat: fins on pot arribar una organització en la implementació de tecnologies de vigilància sota la premissa de la seguretat, sense vulnerar els drets individuals de privacitat?

I aquest debat afecta també totes les empreses i organitzacions.

Implicacions per les empreses

A falta de veure com es resol el contenciós entre La Lliga i l’AEPD, i a l’espera de veure si La Lliga és capaç de trobar suport jurídic per a les seves pretensions, les empreses han de ser conscients que qualsevol tecnologia intrusiva, especialment aquelles que processen dades biomètriques, requereix una anàlisi exhaustiva en termes de compliment normatiu, previ a la seva aplicació. És fonamental que les empreses avaluïn no només els beneficis de seguretat i eficiència que aquestes tecnologies poden oferir, sinó també l’ impacte en la confiança i la privacitat dels individus. Adoptar un enfocament transparent i responsable, alineat amb les directrius de l’ AEPD i el RGPD, és essencial per evitar sancions i preservar la reputació de l’empresa.

Conclusió

L’advertència de l’AEPD a La Lliga per l’ús de reconeixement facial en estadis és un recordatori oportú per a les empreses sobre la importància d’equilibrar la innovació tecnològica amb el respecte a la privacitat i la normativa de protecció de dades. Aquest cas subratlla la necessitat d’ un maneig acurat i ètic de tecnologies potencialment intrusives, instant les empreses a considerar no només els avantatges operatius, sinó també les implicacions legals i socials de la seva implementació.

Som a les portes d’una nova edició del Mobile World Congress (MWC) a celebrar a Barcelona. L’any passat van fer un ús intensiu del reconeixement facial per a la gestió de l’accés dels visitants. Veurem quina solució apliquen aquest any.

Mentrestant, cuideu-vos molt!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web