El Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG), en la seva recent Sentència nº2292/2025, de 25 d’abril, declara que l’empresa Greenalia S.A. va vulnerar el dret a la desconnexió digital i a la integritat moral d’una treballadora que es trobava de baixa mèdica per trastorn d’ansietat.
El Tribunal confirma que enviar-li correus laborals durant aquest període va atemptar contra la seva dignitat i li imposa el pagament d’una indemnització de 1.500 € per danys i perjudicis.
Antecedents
L’empleada, que va presentar la seva baixa voluntària a l’abril de 2024, va denunciar haver rebut comunicacions laborals mentre estava en situació d’incapacitat temporal, perquè tenia diagnosticat un trastorn d’ansietat.
Durant aquest temps, si bé no li van exigir resposta immediata, diversos companys li van remetre correus electrònics sobre qüestions de treball. No obstant això, l’empresa no va adoptar mesures per a evitar-ho.
El TSJ de Galícia subratlla la importància del dret a la desconnexió digital, recollit en l’article 88 de la Llei Orgànica 3/2018. Aquest dret no sols protegeix el treballador d’haver de respondre a missatges fora de la seva jornada, sinó que també imposa a l’empresa una obligació activa d’abstenir-se d’enviar comunicacions laborals durant el temps de descans, vacances o situacions com una baixa mèdica.
En aquest cas, la Sala argumenta que la falta de respecte a aquest dret, en un context de vulnerabilitat emocional acreditada per informes mèdics, agreuja l’estat dels empleats i suposa una intromissió en el dret fonamental a la integritat moral (art. 15 CE).
Encara que l’empresa va al·legar que no exigia resposta immediata i que els correus formaven part de fils ja iniciats, el Tribunal entén que el simple fet de rebre aquestes comunicacions, estant de baixa, representa una forma de pressió i una falta de respecte a l’espai personal i al procés de recuperació de la treballadora. Per tant, el Tribunal rebutja que la falta d’exigència de resposta obligatòria per part de la treballadora eximeixi a l’empresa de la seva responsabilitat
La sentència aclareix que el dret a la desconnexió no és una mera cortesia empresarial, sinó un component clau del benestar laboral i la salut mental. Obliga l’empresa a prevenir intrusions que comprometin la recuperació del treballador o afectin la seva vida personal.
Tot i que es revoquen parcialment altres afirmacions de la sentència anterior—no s’aprecien vulneracions del dret a la integritat física ni a l’honor—, el TSJ de Galícia manté la condemna per vulneració de la integritat moral i l’obligació d’indemnitzar a la treballadora.
Conclusió
Aquesta resolució reafirma que l’incompliment del dret a la desconnexió digital pot suposar una violació de drets fonamentals, i marca un precedent important per a empreses i treballadors.
Com sempre, cuideu les dades i cuideu-vos!
Per consultar la resolució, feu clic aquí.