Al llarg de l’any es commemoren molts dies per les més diverses causes (el clima, els drets de diversos col·lectius desafavorits i tantes altres causes nobles). Doncs també hi ha una dia per commemorar la Protecció de Dades (Privacy en els països anglosaxons). I aquest dia és el 28 de gener.
Com en la resta de dies, es tracta de crear consciència entre col·lectius de manera que ens conscienciem tots de la importància que la privacitat té a les nostres vides. I les implicacions que pot suposar, cada cop més, que no hi prestem atenció. I, per evitar-ho, celebrem un cop l’any el Dia Internacional de la Protecció de Dades.
Alguns fets recents posen de manifest que les coses estan canviant. Per exemple, l’anul·lació del Privacy Shield per part del Tribunal de Justícia Europeu o les noves directives sobre cookies que vam conèixer aquest estiu. Ens fem ressò també de les recents multes de l’AEPD. Tant les de import molt elevat, a BBVA i Caixabank, com altres més modestes però que castiguen conductes molt habituals en el dia a dia. El cas que hem viscut recentment amb l’eina “RadarCovid” que el govern va posar a disposició de la ciutadania per lluitar contra la pandèmia sense publicar l’avaluació d’impacte. O la recent decisió de Whatsapp d’ajornar l’entrada en vigor de les noves condicions d’ús de l’aplicació.
I aquesta última ha sigut especialment polèmica, perquè obliga a l’usuari a acceptar-les i, per tant, a compartir dades amb Facebook. De fet, ha generat una sortida important d’usuaris cap a altres plataformes de missatgeria com Telegram o Signal. El que posa de manifest aquesta “rebel·lió” és que els usuaris són cada dia més conscients dels seus drets i que no estan disposat a deixar-se avassallar per les grans tecnològiques. De fet, tampoc per els grans bancs o grans empreses, ni siquiera per modestos despatxos d’advocats com hem vist més amunt. Per ningú.
Lluny queden els dies en que els usuaris llegien les condicions i acceptaven sense preguntar, empesos per la il·lusió de fer servir l’aplicació quan abans. Era un temps en el qual es donaven situacions inversemblants i absurdes amb les condicions. Ara, al menys, hi ha gent que sí les llegeix i ens alerta a la resta.
En el bon camí, es va presentar recentment el Pacte Digital per la Protecció de les Persones, un gran pacte per la convivència ciutadana en l’àmbit digital, en el que es posa en valor la privacitat com un actiu per les organitzacions públiques i privades. Un gran pas endavant.
Feliç dia. Cuideu-vos.
Imatge Pixabay