Per un grapat de dòlars …

Aquest és el títol d’una famosa pel·lícula de 1964, en la que el prolífic director de cine Sergio Leone dirigia a l’inefable Clint Eastwood en un spaghetti western que es va convertir en un clàssic del gènere. No us comentaré la cinta, només aprofito el títol per fer-vos la reflexió que molt sovint hi ha estalvis que es converteixen en un disgust.

Recentment, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va publicar la seva Memòria AEPD 2020. El primer titular de la presentació es que, durant el 2020, es van presentar un total de 10.324 reclamacions. Gairebé 50 diàries, en dia laborable. I podríem afegir-ne a prop d’un miler si hi afegim els casos transfronterers, els que actua per iniciativa pròpia i les fallides de seguretat traslladades a la inspecció.

Les reclamacions més freqüents tenen a veure amb serveis d’Internet, inclusió indeguda en fitxers de morosos, videovigilància, recepció de publicitat i reclamació de deutes. Per sectors, els més sancionats són les entitats financeres i creditores, Administracions Públiques i les empreses de telecomunicacions.

També s’han realitzat 29 intervencions amb caràcter d’urgència per la retirada de continguts sexuals o violents, difosos per Internet, associades al Canal prioritari, amb un percentatge d’èxit superior al 86%.

És important destacar el fet que, a pesar de la pandèmia, l’activitat de l’Agència s’ha mantingut, posant de manifest que la implantació del teletreball no ha disminuït la capacitat de treball de l’Organisme.

Us poden semblar que les reclamacions són moltes o poques. Al meu parer, són suficients per reflexionar sobre si val la pena que, “per un grapat d’euros”, ens posem en mans de professionals que ens ajudin a complir amb la llei.

Perquè sempre diem que el cost de l’adequació de l’empresa és un cost cert però que el cost de no adequar-se és imprevisible. El primer es pot imputar ordenadament en la comptabilitat de l’empresa i, el segon, ens pot fer una destrossa a l’economia i, el que és més important, a la nostra reputació. I aquesta costa molt de recuperar.

Adequar l’empresa a la normativa genera confiança entre empleats (són els primers que pateixen la desconfiança), clients (fem les coses ben fetes excepte complir amb la llei?), proveïdors, administracions (si volem, per exemple, licitar). Fem les coses ben fetes. Per un cost cert.

Cuideu-vos!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web