Passes en la bona direcció 


La protecció de dades és un tema de creixent importància a la societat digital d’avui. Recentment s’han donat diversos desenvolupaments significatius en aquest camp, al marge de l’omnipresent Intel·ligència Artificial de la que cada dia es generen notícies cada cop més preocupants. Es a dir, passes en la bona direcció.

Per exemple, L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) acaba de publicar una Guia sobre l’ús de sistemes biomètrics per al control d’accés, establint criteris clars per a ús tant en entorns laborals com no laborals. Aquest avenç destaca la necessitat d’equilibrar la seguretat i la privadesa en l’ús de tecnologies avançades. Recordem, a més, que les dades biomètriques són, a criteri del RGPD, de categoria especial d’alt risc, per la qual cosa hem de tenir una cura especial en el seu tractament.

D’altre banda, TikTok s’ha unit al Canal Prioritari de l’AEPD, una mesura que subratlla el compromís de la plataforma amb la protecció de dades dels usuaris. Aquesta col·laboració sorgeix després de l’ordre de l’AEPD de retirar uns 30 continguts amb material sexual i violent el 2023, la qual cosa posa de manifest la responsabilitat de les plataformes digitals en el maneig i la moderació del contingut. L’empresa ha establert, fins i tot, una via de comunicació per atendre amb urgència els requeriments que li traslladi l’AEPD en cas de continguts que posin en risc els drets i llibertats o la salut física o mental de les persones afectades.

A més, la Unió Europea ha prohibit a Meta (Facebook) mostrar anuncis basats en el comportament dels usuaris en plataformes com Instagram i Facebook. Aquesta decisió és un clar exemple de com les regulacions estan evolucionant per protegir millor la privadesa i les dades personals dels usuaris en un entorn digital cada vegada més intrusiu. La Comissió de Protecció de Dades (DPA) ha assenyalat que s’ha de d’imposar una prohibició del tractament de dades personals segons el comportament dels usuaris, una decisió que tindrà efecte en tot l’Espai Econòmic Europeu (EEE).

Aquests casos reflecteixen una tendència global cap a una supervisió i regulació més grans en l’àmbit de la protecció de dades. Les empreses i les organitzacions són cridades a adoptar pràctiques més transparents i responsables en el maneig d’informació personal. Aquest enfocament no només és crucial per salvaguardar la privadesa dels individus, sinó també per mantenir la confiança en l’ecosistema digital.

En resum, la protecció de dades personals s’ha convertit en una prioritat al món digital. Les regulacions i guies recents, com les emeses per l’AEPD i la UE, són passos importants per garantir que els avenços tecnològics no comprometin la privadesa i seguretat dels usuaris. Les empreses i plataformes s’han d’adaptar a aquests canvis, prioritzant la protecció de dades personals en les operacions i estratègies de negoci. Aquestes mesures són fonamentals per construir un entorn digital més segur i fiable per a tothom.

Així que ja ho sabeu, cuideu la vostra privadesa i cuideu-vos!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web