Així funciona la desconnexió digital: fins a 6.250€ de multa!

Segons recull el diari Cinco Días, l’enviament d’emails fora de la jornada de treball pot comportar multes de fins a 6.250€. Des de la Inspecció de Treball veuen els correus sancionables si l’empresa no aclareix que s’han de respondre en horari laboral.

Primer de tot, fem memòria de què és la Desconnexió Digital. El dret a la desconnexió digital fora de l’horari de treball es conceptua com la limitació a l’ús de les tecnologies de la comunicació per garantir el temps de descans i vacances dels treballadors. I aquest Dret ve recollit en el Títol X de la Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels drets digitals (LOPDGDD).

Durant la pandèmia hi ha hagut un considerable augment del teletreball. I ho hem fet sense estar preparats tècnicament, ni culturalment, ni, per suposat, laboralment. Amb videoconferències a totes hores (sí, aquelles amb camisa i pijama), la bústia plena fins dalt de correus amb infinitat d’annexes i tots preguntant-nos com omplir o signar un pdf (i buscant a corre cuita una signatura digital).

I tot això fent més hores que un rellotge. La falta de preparació i de mitjans, un sumatori de ineficiències elevat al infinit, es compensava en temps de dedicació laboral. Horaris extensos, caps de setmana, festes, sacrificant el descans, la família, … Lluny queda el temps en que el divendres la migdia tancaves el despatx fins dilluns. Ara el despatx i moltes feines (en especial en el sector serveis) estan obertes 24/7.

Per què, qui no mira el correu fora d’hores de feina? O ens estimem més arribar dilluns i trobar-nos la safata d’entrada plena fins dalt amb temes que podíem haver avançat durant el cap de setmana?

Desconnexió digital per a tothom o no? La desconnexió digital és, al meu parer, imprescindible per a tothom. I les empreses faran bé de complir la norma. Però, més enllà del compliment, el que necessitem és aprendre a fer servir les diferents eines de comunicació i informació per sobreviure en la frenètica societat d’avui. Entre tots hem de posar límits.

Mentrestant, recordem que si volem enviar un correu a un treballador, podem fer-ho en qualsevol moment però, això sí, complint amb la normativa que, en aquest cas, exigeix  indicar clarament que s’ha de respondre en horari laboral. I això val per trucades, whatsapp i altres eines de comunicació. I entendre que, si es divendres tarda, no podem demanar un informe per dilluns a primera hora. Tan simple com això.

Imatge Pixabay

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web