Google Chrome? No tan incògnit …

Google Chrome és, amb diferència, el cercador més utilitzat per els usuaris que naveguen per Internet. Molt per davant d’Edge, Safari i els altres. A més, el servei el proporciona una gran companyia -gran en tots els sentits- que fa que tinguem la percepció de que és un bon producte, mereixedor de tota la nostra confiança. Doncs bé, això no hauria de ser ben bé així, per la nostra seguretat i privacitat.

Chrome, com altres navegadors, disposa d’un mètode de navegació que denomina “incògnit”.  La RAE, en la segona accepció, defineix incògnit com “situació d’un personatge públic que actua com persona privada”.  Es a dir, persona que vol passar per desconeguda en el seu viatge virtual, en aquest cas, a la xarxa. I, sobretot, sentir-se segur i protegit.

Què es el mode incògnit?

En aquest mode, el navegador elimina les dades locals de la sessió de navegació a Internet. Vol dir que es bloquegen les cookies, no es registre l’historial de navegació i qualsevol altre rastrejador, arxiu temporal o barra d’eines de tercer es desactivarà. I això deixa moltes dades a les que el mode incògnit no afecta per res.

És tan “incògnit”?

Doncs no o al menys no ho és prou. Si inicies sessió en un lloc web, aquest t’identificarà i podrà seguir les teves activitats. No evitarà que els llocs que visites, el teu centre educatiu, la teva empresa o el teu proveïdor de servei de Internet puguin veure la teva activitat i ubicació. I tampoc evitarà que els llocs web que visites publiquin anuncis basats en la teva activitat durant una sessió d’incògnit.

El missatge que destapa l’assumpte

Com sempre, el diable està en els detalls. La cap de màrqueting de Goggle, Lorraine Twohill, va enviar un correu a Sundar Pichai (CEO de Google) advertint-li que els clients estaven confosos respecte el funcionament del mode incògnit i. “Fes que el mode incògnit sigui realment privat” va escriure. Twohill ho va enviar després de que varis usuaris presentessin una demanda col·lectiva multimilionària per suposa seguiment dels usuaris mentre feien servir aquest mode.

Fins i tot els empleats van avisar

La cosa ve de lluny. Ja el 2018, un empleat va compartir un informe que demostrava que els usuaris no entenen realment com funciona i no saben que no protegeix la seva privacitat com ells es penses.  Per aquest empleat, “cal deixar de anomenar-lo incògnit i de fer servir un icona amb un espia” perquè porta a equivoc sobre les seves característiques.  

Recopila les nostres dades per mostrar publicitat

Google no se’n amaga i ho explica en un enllaç però ningú ho llegeix. Us resulta familiar no llegir las informacions addicionals o el termes i condicions d’ús de les apps? Doncs això. Aquest enllaç de “Més informació” està ben visible a la pàgina inicial i explica què no fa el mode d’incògnit.

En resum

Al final, “business is business” i si fos realment d’incògnit, Google no faria negoci amb les nostres dades que ven als anunciants. Per part nostra, el podem fer servir, com diu Google, per qüestions innocents com comprar un regal per un familiar que comparteix ordinador o per si salta el banner de cookies, com fem els professionals de la privacitat. For d’això, més val que feu servir DuckDuckGo per tenir una mica més de privacitat. I queda pendent per un altre dia parlar de Tor.

Com sempre, cuideu-vos!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web