La Sentència del Tribunal Suprem nº593/2022, del 28 de juliol del 2022, aborda un cas paradigmàtic sobre l’ús d’imatges personals obtingudes de xarxes socials per part de mitjans de comunicació. Aquesta sentència destaca diversos punts crucials a tenir en compte especialment avui dia.
El cas enfronta dos drets fonamentals: el dret a la imatge pròpia i el dret a la llibertat d’informació. Tot i que en aquest cas particular el Tribunal Suprem va considerar que prevalia el dret a la informació a causa de la rellevància pública del subjecte (implicat en un cas de narcotràfic) i l’interès informatiu de les imatges, no és la regla general, ja que cada cas s’ha d’avaluar individualment.
D’igual manera, el Tribunal Suprem fa una ponderació entre els drets que s’han de respectar i realitza algunes precisions.
Caràcter privat de les imatges a les xarxes socials
És important subratllar que la publicació d’imatges a les xarxes socials no implica automàticament la pèrdua del seu caràcter privat. La sentència reconeix que els usuaris de xarxes socials segueixen sent titulars dels seus drets fonamentals del dret a la protecció de dades i a la pròpia imatge, fins i tot a l’entorn digital.
És a dir, el fet que publiquem dades a les nostres xarxes socials no habilita a qualsevol a usar-les; les dades publicades no es converteixen en «públiques» ni el seu ús indegut eximeix a tercers de responsabilitats.
En aquest sentit, doncs, el Tribunal estableix que el consentiment per publicar una imatge en xarxes socials no equival a un consentiment per utilitzar-lo en qualsevol altre context. És a dir, el consentiment ha de ser específic «a l’efecte» per al qual s’atorga i no s’estén automàticament a altres usos o finalitats.
Necessitat de vigilància reforçada
La sentència posa l’accent en la necessitat d’una «vigilància reforçada» davant dels nous mètodes d’obtenció d’informació a l’era digital. Això implica més responsabilitat per part dels mitjans de comunicació en utilitzar continguts de xarxes socials.
Conclusió
Aquesta resolució posa de manifest que, tot i que les xarxes socials han canviat la manera com compartim informació, els drets fonamentals continuen vigents a l’entorn digital i s’han de respectar de la mateixa manera.
El fet que una imatge estigui disponible a xarxes socials no la converteix automàticament en pública per a qualsevol ús, i els mitjans de comunicació han de ser cautelosos, i tots hem de ser-ho, en utilitzar aquest tipus de contingut, respectant sempre els drets fonamentals dels individus.
Com sempre, cuideu les dades i cuideu-vos!