L’Agència Espanyola de Protecció de Dades va publicar dimarts passat la Memòria anual de l’exercici 2020. Durant aquest exercici, es van presentar un total de 10.324 reclamacions a l’organisme.
Les reclamacions plantejades amb major freqüència el passat 2020 fan referència a:
– Serveis d’internet (16%)
– Inserció indeguda en fitxers de morositat (15%)
– Videovigilància (12%)
– Recepció de publicitat (7%)
– Reclamació de deutes (6%)
Veiem com les reclamacions relacionades amb serveis d’internet encapçalen la llista, amb un increment del 5% respecte a l’any passat.
Un exemple a destacar és el procediment instruït a Miraclia per “la utilització de les dades personals del reclamant per a fer-li una broma mitjançant una trucada telefònica al seu mòbil, servint-se per a això d’una app”. La trucada va ser gravada i difosa a tercers sense el consentiment de l’afectat. Doncs bé, la broma va costar a Miraclia dues sancions de 20.000 € cadascuna, és a dir 40.000 € en total. Afegint-li el mal reputacional a la marca, possiblement és la broma telefònica més cara del món. A més, Miraclia va haver d’adequar els seus tractaments a la normativa de protecció de dades.
Finalment, el passat 2020 l’Agència ha dictat 393 resolucions sancionadores, la qual cosa suposa un increment del 16% respecte a l’any anterior. En aquest cas, les àrees més freqüents amb expedients sancionadors són videovigilància seguida de serveis d’internet. No obstant això, els sectors que s’enduen la palma quant a import de sancions són el sector bancari i el de telecomunicacions, que només aquest 2020 entre els dos aconsegueixen els 8 milions d’euros en sancions, un increment del 27% respecte al 2019.
Veiem doncs que, malgrat la pandèmia, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades continua actuant amb fermesa, i no li tremola el pols a l’hora de sancionar. I tot apunta al fet que aquesta tendència continuï creixent.
Cuideu-vos.