Per una Internet segura

A finals de gener, va tenir lloc el Dia Internacional de la Protecció de Dades amb l’objectiu de promoure el coneixement entre els ciutadans sobre quins són els seus drets i responsabilitats en matèria de protecció de dades. Aquest dia està impulsat per la Comissió Europea, el Consell d’Europa i les autoritats de protecció de dades dels estats membres de la Unió Europea.

Els Dies Internacionals són un bon mecanisme per alertar i conscienciar als ciutadans de temes importants que ens afecten a tots. Coneixem dies per temes sanitaris, qüestions sobre els drets humans, el racisme, el feminisme i tantes altres causes nobles. Doncs bé, la Protecció de Dades té el seu dia, 28 de gener, i la Internet segura, també: 9 de febrer. De la primera en vam parlar fa uns dies (veure post) i de la segona en parlarem avui.

El Dia de Internet Segura (“Safer Internet Day”) és un esdeveniment que té el recolzament de la Comissió Europea i que té com objectiu promoure un ús segur i positiu de les tecnologies digitals, en particular, entre nens i joves. No tan sols es pretén la creació d’una Internet més segura, sinó millor, per convertir-la es un espai  on tots fem un ús responsable, respectuós, crític i creatiu de la tecnologia. I dirigit en especial a nens i joves, un col·lectiu alhora molt vulnerable i que resulta imprescindible formar-lo com a futur pilar de la societat.

Referent en aquesta matèria és INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat) i el seu portal is4k, INTERNET SEGURA FOR KIDS. EL seus programes, ajudes i campanyes són imprescindibles perquè tots aprenguem a estar més segurs a Internet. INCIBE treballa per afermar la confiança digital, elevar la Ciberseguretat i la resiliència i contribuir al mercat digital de manera que s’impulsi l’ús segur de ciberespai a Espanya.

Coincident amb el Dia de Internet Segura, Microsoft ha publicat el seu informe anual que titula “Índex de Civisme Online” en el portal dedicat a promoure el civisme digital. El titular més cridaner del estudi diu que Espanya encapçala, a nivell mundial, els fraus, les estafes i enganys online. Per ser la nostra primera inclusió en el estudi, els resultats no són gaire esperançadors i tenen força marge de millora. Diu també l’estudi que el civisme a Internet ha empitjorat des del començament de la pandèmia i que un 34% assegura haver rebut contacte no desitjat a Internet i un 26% afirma haver sigut víctima de “sexting” (El sexting és una pràctica que consisteix en enviar missatges amb contingut eròtic a través de dispositius tecnològics de manera voluntària).

Convé conscienciar-nos sobre els riscs que comporta el mal ús de la tecnologia. Tot lo beneficiós que resulta en tants àmbits, imprescindibles a aquestes altures, se’ns pot tornar en contra per ignorància o excés de confiança. No deixem que passi.

Cuideu-vos!

Suscríbete a la Newsletter

Si quieres estar al corriente de las últimas novedades en materia de Derecho Digital, suscríbete a la newsletter.

Compartir

Artículos Relacionados

 

 

 

 

Revisió Texts legals web