FanPages, compliment obligat del RGPD

Arran d’una consulta empresarial, fem aquest post per aclarir conceptes sobre la relació entre les FanPages i el RGPD. La resposta curta és que sí, les empreses que les fan servir han de complir amb la normativa de protecció de dades.

Començarem per explicar, per qui no ho sàpiga, què és una FanPage. Las fanpages són una funcionalitat que Facebook va introduir ja fa anys. És una pàgina creada especialment per ser un canal de comunicació amb fans dins de la xarxa social.

A diferència dels perfils, són espais que reuneixen a persones interessades sobre un assumpte, empresa, una causa o algun tret en comú sense la necessitat de l’aprovació d’amistat. És el fan qui tria si seguirà o no les actualitzacions d’una determinada pàgina.

Són canals de comunicació molt apreciats per les empreses perquè és una forma econòmica, ràpida, senzilla i quantificable de comunicar en temps real amb clients potencials. Una espècie de televisió o ràdio o diari però amb uns costos infinitament més econòmics.

Les preguntes que ens feia l’empresari eren bàsicament dos: estem obligats a complir amb el RGPD i, si és així, què hem de fer?

A efectes de la normativa de protecció de dades, aquestes pàgines funcionen com una pàgina web. Recullen dades personals dels usuaris i, per tant, s’ha d’aplicar la mateixa normativa, és a dir, proporcionar accés a l’Avís legal, a la Política de Privacitat i a la Política de Cookies de l’empresa. I naturalment que tota la documentació compleixi la normativa vigent. Si a més, com és freqüent, l’empresa instal·la el píxel de seguiment de Facebook, amb més motiu. Però del píxel ja en parlarem un altre dia.

Dit això i entenen que és una pàgina situada en una plataforma en la que l’empresa té molt poc marge de maniobra, convé establir qui és realment el responsable de les dades personals, l’empresa o Facebook. Doncs tots dos.

Una sentència de juny de 2018 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea va resoldre que el concepte de responsable del tractament comprenia també a l’administrador d’un pàgina web allotjada en una xarxa social. Segons la sentència, tot i que Facebook tracta les dades personals mitjançant cookies sense informar a l’empresa, no és menys cert que FB posa a disposició de l’empresa estadístiques (anonimitzades) dels visitants i que l’empresa pot definir criteris a partir dels quals s’han d’elaborar les estadístiques i, fins i tot, designar les categories de persones les dades de les quals seran objecte d’explotació per part de FB. La sentència conclou que l’administrador de la pàgina ha de ser qualificat com responsable del tractament conjuntament amb FB.

Per tant hem de complir: informar de les dades i la seva finalitat, recollir el consentiment explícit per el tractament, demanar només les dades necessàries, no fer servir les dades per finalitat diferent a la demanada, no conservar les dades més temps del necessari, implementar mesures i organitzatives adequades, atendre les sol·licituds d’exercici dels drets dels usuari i crear la corresponent activitat en el Registre.

Com sempre, atents a tots els detalls de compliment. I si teniu dubtes, consulteu-nos.

I el més important, cuideu-vos!

Subscriu-te a la Newsletter

Si vols estar al corrent de les últimes novetats en matèria de Dret Digital, subscriu-te a la newsletter.

Compartir

Altres articles