Hem sabut aquests dies que la millor profilaxis amb el virus és rentar-se les mans. Doncs també hem de rentar-nos les mans en l’àmbit de la Ciberseguretat. Els cibercriminals no perden cap oportunitat i amb el coronavirus no és diferent.
Aquests dies, les xarxes van plenes de notícies i consells sobre el coronavirus i tot i que molts són adequats i ens poden ajudar, trobem també tot tipus d’enganys i estafes. Sí, a pesar de trobar-nos en una situació límit, hi ha gent sense escrúpols decidits a treure’n partit.
Posarem un parell d’exemples. Un de molt recent va ser advertit per l’empresa de seguretat Malwarebytes que van va trobar un lloc web que mostra un mapa de casos de coronavirus a tot el món, que estava infectat amb programari maliciós. El lloc web infectat és una part del lloc real de la Johns Hopkins University. Sembla exactament el real; Si visites el mapa amb una vulnerabilitat en el navegador (perquè ,per exemple, no està actualitzat) quedaràs infectat, naturalment no amb COVID-19, però sí amb un virus que pot posar en perill la teva empresa o la teva vida personal, o les dues.
Un altre exemple: les campanyes de Phishing i altres estafes a compte del coronavirus. Els delinqüents s’aprofiten de la por, l’ansietat i la desinformació dels usuaris per enviar correus en nom de suposades institucions o empreses amb l’ànim evident de estafar al receptor. Per exemple, els enviats suposadament per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb un link a una pàgina d’accés falsa per intentar robar les credencials d’accés del usuari. O correus venent tot tipus de proteccions, reals o cibernètiques, que al final només volen estafar.
I amb el virus ha vingut un augment massiu del teletreball. Això suposa generalment entorns menys segurs (a casa no tenim la infraestructura que tenim a l’empresa), ens falten les rutines que tenim a la feina, ens costa més comunicar-nos amb companys i, en definitiva, estem més exposats en termes de Ciberseguretat.
En aquestes circumstàncies només podem acudir a les institucions de referència i seguir les seves indicacions. En aquest cas, el INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat) per empreses i is4k per la família (no oblidem que aquests dies la gent jove, i els més petits, passen moltes hores connectats, el que vol dir, exposats).
Al final ,com sempre, protegir-nos el millor que puguem i aplicar el sentit comú.