A propòsit d’una recent resolució de l’AEPD en la que apareix com indicador d’un ús no diligent de les seves claus per part d’un usuari, escrivim aquest post. El cas és que les claus van aparèixer en el lloc web haveibeenpwned.com. En la resolució s’al·lega que el reclamant és un exponent d’acreditada escassa diligència en la gestió i custòdia de les seves credencials.
Podríem traduir lliurement del anglès el terme “pawned” com “compromès”. El lloc web ofereix un servei gratuït perquè l’usuari pugui comprovar si la seva direcció de correu electrònic o contrasenyes apareixen en les seves llistes i, en conseqüència, si les seves claus han estat compromeses y convé canviar-les immediatament.
Perquè són importants les contrasenyes?
Accés a la gestió de la informació, utilització de serveis com la banca online o compres per internet són tres exemples quotidians en els que fer servir contrasenyes adequades resulta imprescindible.
Si poden suplantar la nostra identitat, poden tenir accés a la nostra informació confidencial (per exemple, l’emmagatzemada en el cloud amb documents, fotos y vídeos, etc.), entrar en el nostre compte bancari (amb conseqüències imprevisibles) o fer compres importants que haurem de pagar nosaltres.
Què hem de fer?
La majoria de consells que es poden donar són de sentit comú. Sobretot, d’allò que no s’ha de fer. Post-it en el monitor, sota el teclat, llibretes amb llista de claus, … són pràctiques que ja fa temps haurien d’estar desterrades.
En qualsevol cas, convé insistir.
- No compartir la contrasenya amb ningú
- Contrasenyes robustes (al menys 8 caràcters, majúscules, números, símbols, …
- No fer servir la mateixa contrasenya en diferents serveis. Per exemple, la del banc i la de Facebook.
- No entrar en un servei amb el compte de Google o FB. Si aquest es veu compromès, l’atacant tindrà accés a tots els serveis que depenen d’aquest compte. I de molts altres perquè, estigueu segurs, ho provaran amb tots.
- Compte amb les preguntes de seguretat. Mira que només tu coneguis la resposta (i que no es pugui deduir de les teves xarxes socials: data de naixement, nom de la mascota, etc.)
- Fer servir sempre que sigui possible el doble factor d’autenticació (2FA).
- Utilitzar gestors de contrasenyes. Hi ha moltes opcions en el mercat a preus molt assequibles
Què passa si el nostre compte apareix a haveibeenpwned.com?
Doncs que òbviament estem en una situació compromesa i hem d’actuar immediatament.
Primer identificant els correus i contrasenyes que han estat exposats. A continuació, fent servir un gestor, generar contrasenyes fortes i diferents per tots els serveis compromesos, començant per els més crítics (primer el banc abans que el FB) i canviar-les totes.
Cuideu-vos!